Gelukzoekers, zo noemen ze ons

componist

Gelukzoekers, zo noemen ze ons is een soundscape geïnspireerd op zowel deze historische geschiedenis (Vluchtoord Uden 1914-1918) als de actuele vluchtelingenproblematiek. Zijn soundscape is zowel aan de wielerbaan in Uden te horen als bij het Klankenbos te Neerpelt (B). Deze interactieve soundscape is alleen te beluisteren via de speciale app en bevat drie verschillende tracks die samenkomen:

  • Fiets: staat voor de wielerbaan in het Vluchtoord van Uden.
  • Stem: brengt het verleden in relatie met de actualiteit.
  • Orgel: staat voor psychologische oorlogsvoering. In de Eerste Wereldoorlog werd ultra laag geluid (17 Hz) gebruikt om soldaten te desoriënteren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten circa een miljoen Belgen de grens over naar Nederland. Er ontstonden tussen 1914 en 1918 vele Belgische vluchtelingendorpen aan Nederlandse zijde. Eén daarvan was het vluchtoord van Uden in Noord-Brabant. Daar streken ruim 16.000 vluchtelingen neer op de uitgestrekte heide ten noorden van het dorp. In het vluchtoord was het echter niet altijd kommer en kwel. De Belgen bouwden er tijdens hun verblijf heel wat culturele activiteiten op, zoals ateliers, werkplaatsen en toneel. Daarvan zijn in Uden nu alleen nog de contouren van de Belgische wielerbaan zichtbaar. Bart van Dongen maakte een soundscape geïnspireerd op zowel deze historische als de actuele vluchtelingenproblematiek. Zijn soundscape is zowel aan de wielerbaan in Uden te horen als aan de looppiste van Provinciaal Domein Dommelhof bij het Klankenbos te Neerpelt. Zo verenigt hij de twee plekken aan beide zijden van de landsgrens in één compositie.

Deze creatie werd mede mogelijk gemaakt door BesteBuren, in samenwerking met Musica vzw, Impulscentrum voor Muziek.

http://www.klankatlas.eu/en/routes/klankroute-wereldoorlog-i-noord-limburg/

Geef een antwoord