Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wim Klein — de laatste menselijke computer

17 nov 2022 @ 20:00 - 21:30

€20

Wim Klein, de laatste menselijke computer is een THEATERCONCERT ism VLEK over de humor en tragiek van het hoofdrekenwonder Wim Klein, alias Willy Wortel, een genie, clown en wetenschapper die zijn leven leefde alsof het variété was.

Wim Klein (1912-1986) werkte als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij het Mathematisch Centrum in Amsterdam (het huidige CWI) en vervolgens bijna twintig jaar voor het internationaal natuurkundig laboratorium CERN in Genève. Totdat hij overbodig werd vanwege de steeds sneller wordende elektronische rekenaars, en hij de geschiedenis inging als ‘de laatste menselijke computer’. Maar ook stond hij bekend als een Joodse Amsterdammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de razzia’s ontkwam, als wereldkampioen worteltrekken, internationaal gevierd variétéartiest, vloekbek, kettingroker, alcoholist, grootgebruiker van schandknapen en een geliefd onderzoeksobject voor hersenwetenschappers. Totdat hij op 1 augustus 1986 in het politiearchief van Amsterdam belandde: als een cold case.

In een mix van rock & jazz, ongekende verhalen en songs vertolken Jan van den Berg en de band VLEK het groots en meeslepende levensverhaal van Wim Klein, de laatste menselijke computer.

Jan van den Berg over de voorstelling: ‘Als geen ander heeft Wim Klein ervaren wat het betekent om te worden ingehaald door de voortrazende technologie. Een lot dat ons allemaal te wachten staat. Ik wil bezingen hoe hij zijn leven juist daarom ten volle heeft geleefd: Want juist omdat ik de laatste ben, huil ik om de dingen waarom jullie lachen, en omgekeerd.’

Gegevens

Datum:
17 nov 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
€20
Site:
https://www.theateradhoc.nl/

Organisator

Theater Adhoc
Telefoon
+31 (0) 6 21 20 54 08
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Natlab
Kastanjelaan 500
Eindhoven, Noord-Brabant 5616 LZ
+ Google Maps
Telefoon
040 294 6848
Bekijk de site van Locatie