Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Angel City deel 1 – De Hoop

19 dec 2021 @ 15:00 - 15:30

€10

Performance drieluik Angel City gaat op 19 december met deel 1 van start.

Op zondagmiddag 19 december vinden in de theaterruimte van Carte Blanche te Eindhoven twee uitvoeringen plaats van het eerste deel van het performance drieluik Angel City.

Concept en samenstelling zijn van Bart van Dongen, Tom Veeger en Mark Dijkstra.

In 1990 hebben Tom Veeger, architect en beeldend kunstenaar en Mark Dijkstra, mediakunstenaar, een installatie drieluik gerealiseerd in Eindhoven onder dezelfde naam. Hier ging het over de verwachting, de ontmoeting en de herinnering.

Begin 2020 toen de corona pandemie steeds meer slachtoffers ging eisen en er een groeiende onzekerheid en angst in de samenleving ontstond, bedachten Tom en Mark dat ze een teken van hoop en perspectief wilden bieden. Dit resulteerde in het drieluik, maar nu met de thema’s: de hoop, de verwerking en de contemplatie. Ze hebben Bart van Dongen om de muziek te componeren voor het project.

Deel 1: De hoop

In opmaat naar de performances hebben we een aantal interviews afgenomen met spiritueel leiders te weten een dominee, een imam, een pater en een pastoor. Uitgangspunt was de betekenis van de engel binnen hun geloof en de persoonlijke betrokkenheid bij dit fenomeen. Later hebben we een kunsthistorica gevraagd om de engel in een historisch perspectief te plaatsten. Deze interviews zijn op YouTube gepubliceerd: https://www.youtube.com/channel/UCufvIlaTa8vSOIzo80RUE3w/about

We willen de engel niet letterlijk nemen maar als metafoor voor … en juist naar die betekenis zijn we  op zoek.  We onderzoeken het onder andere middels interviews met mensen die een levens veranderende spirituele ervaring hebben meegemaakt.

Uit de teksten van de spiritueel leiders heeft Bart van Dongen het libretto voor de eerste performance gehaald en hierop geïnspireerd de muziek gecomponeerd. Op verzoek van de componist zingen de vocalisten in hun moerstaal – Amhaars, Arabisch en Nederlands. De componist heeft gezocht naar stemmen die goed mengen en klinken als een engel.

De vormgeving is door Mark Dijkstra ontworpen. De engel een esoterisch wezen, die zich kan manifesteren in diverse gedaantes en met diverse betekenissen, is door Mark verbeeld in een samenstelling tussen het contrast van zachtheid en het onmetelijke vertrouwen tegenover de kracht, de bescherming en de strijdvaardigheid van de engel. De zangers zijn gehuld in uniforme kleding en verworden tot hogepriesters of anonieme voorgangers, boodschappers. De schoonheid, de symboliek en de samenkomst tussen beeld en geluid creëren een doorkijk naar de toekomst. Gefragmenteerd dat wel, omdat de werkelijke betekenis pas veel later tot het bewustzijn doordringt.

Zangers:

Minyeshu (Ethiopië) | Rianne Wilbers (Nederland) | Wasim Arslan (Syrië)

Gegevens

Datum:
19 dec 2021
Tijd:
15:00 - 15:30
Kosten:
€10
Site:
https://www.eventbrite.nl/e/angel-city-deel-1-de-hoop-tickets-221985553767

Organisator

Bart van Dongen

Locatie

Carte Blanche Eindhoven
Daalakkersweg 10-08
Eindhoven, 5641 JA
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie